Een haaroliebehandeling is een haarverfraaiende procedure dat zo vaak mogelijk moet worden uitgevoerd. In principe moet een haaroliebehandeling eenmaal per week worden gebruikt voor het haar, tenzij het superbeschadigd is.
In dit geval moeten zulke lokken om de dag worden behandeld met een haaroliebehandeling.
Om een lang verhaal kort te maken, is een haaroliebehandeling vergelijkbaar met het aanbrengen van een haarmasker. De enige twee verschillen zijn echter ten eerste dat de consistentie van de haarolie verschilt van een haarmasker en ten tweede dat de haarolie ook kan worden aangebracht op de hoofdhuid en niet alleen op het haar.
Een haaroliebehandeling is de enige verfraaiende procedure die het haar diep weet te voeden. Moleculen van olie penetreren het haar en de zakjes, wat regeneratie biedt, voor voedende stoffen zorgt en tegelijkertijd beschermt het tegen eventuele gifstoffen. Daarbij creëren natuurlijke oliën een soort beschermingslaag rond het haar dat gifstoffen tegenhoudt uit de omgeving, die proberen de lokken te penetreren. Als gevolg worden haarverouderingsprocessen effectief vertraagd.
HOE PAS JE EEN HAAROLIEBEHANDELING TOE – METHODEN
Een haaroliebehandeling kan op een paar manieren worden toegepast. Echter, het moet worden onthouden dat elke methode op een andere manier van invloed is op het haar (het verschilt in termen van intensiteit). Met andere woorden, afhankelijk van de methode kan het haar intensief worden geregenereerd, dankzij een diepe regeneratiebehandeling van de haarzakjes, of juist delicaat gevoed en beschermd.
SOORTEN HAAROLIEBEHANDELING
De classficatie hieronder omschrijft de methodes voor het aanbrengen van een haaroliebehandeling. Zij staan rangschikt van meest intensieve behandelingen tot de meest delicate methoden van haarverfraaiende werking.
1. HAAROLIEBEHANDELING ‘S NACHTS – haarolie moet worden aangebracht op vochtige of droge lokken en (of liever, hoofdzakelijk) op de hoofdhuid. De olie moet de gehele nacht, of minimaal een uur, op het haar blijven zitten, zodat de moleculen in de oliën zich kunnen ‘nestelen’ in de haarzakjes en langs de haarschacht.
2. HAAROLIEBEHANDELING VOOR GEBRUIK VAN SHAMPOO – deze methode omvat het laten zitten van olie op het haar (en hoofdhuid) voor ongeveer een kwartier tot een anderhalf uur en daarna uitspoelen met een delicate shampoo. Inderdaad, de werking van de olie is korter, maar het product is in staat om niet alleen het haar maar ook de zakjes te voeden. Om de werking van een olie te versnellen, is het raadzaam om een plastic muts of een warme handdoek op het hoofd te dragen. Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar natuurlijke oliën gaan goed samen met warmte. Hoge temperaturen intensiveren de werking van de olie.
3. CONDITIONER & HAAROLIEBEHANDELING – deze methode van haaroliebehandeling omvat het combineren van een paar druppels olie met een haarconditioner of haarbalsem. Zo’n mengeling moet worden aangebracht op het haar. Wat belangrijk is, is dat de mengeling niet direct op de hoofdhuid moet worden aangebracht; conditioners en balsems kunnen het haar bezwaren. Ter samenvatting, haaroliën intensiveren de werking die haarcosmetica leveren.
4. HAAROLIEBEHANDELING NA GEBRUIK VAN SHAMPOO – het is de meest subtiele methode van haaroliebehandeling en het is gunstig voor de lokken. Deze methode is afhankelijk van het aanbrengen van een olie vanaf de middenlengte naar beneden. Tijdens de procedure kunnen de lokken ofwel droog of vochtig zijn. De werking van een haarolie kan worden vergeleken met een leave-in-conditioner of serum voor beschadigde haarpuntjes.
5. HAARMIST & HAAROLIEBEHANDELING – de methode van het mengen van een deel van een haarolie (meestal ongeveer 5 ml, dus een theelepel) met water, gehydroleerd keratine, hyaluronzuur, kruideninfusie en aloë… of met een ander ingrediënt dat op dat moment handig is met een werking die als gunstig kan worden beschouwd voor het haar. Ter demonstratie kun je bijvoorbeeld honing, citroensap en melk gebruiken. Zo’n vloeibare mengeling moet worden gegoten in een fles met verstuiver om het sprayen van het haar te vergemakkelijken.
METHODEN VAN HAAROLIEBEHANDELING – WELKE IS DE BESTE?
In dit geval bestaat er geen definitief antwoord. Soms is een haaroliebehandeling ’s nachts goed voor het haar, terwijl soms een behandeling die een uur blijft zitten voldoende is. Sommige lokken zullen verrassen met glans, dankzij het aanbrengen van een olie terwijl zij vochtig zijn en anderen zullen meer profiteren van een procedure dat wordt toegepast op droog haar. Over het algemeen is het het beste om alle bovengenoemde haaroliebehandelingsmethoden te proberen, waarop je de beste methode kiest door je eigen lokken te observeren. Het is echter belangrijk om het aanbrengen van een olie op hoofdhuid en haarzakjes niet te vergeten. Zeker weten is dit de enige manier om ons gezond haar en regeneratie te geven.
HET LAATSTE MAAR ZEER BELANGRIJKE ASPECT – HAARPOROSITEIT
Je moet zeker al eens van deze term gehoord hebben als je interesse hebt in haarverzorging. In het kort bepaalt de haarporositeit hoe beschadigd jouw haar is.
Simpel gezegd, haarporositeit kan worden bepaald door het observeren van de mate waarin de haarcuticula verhoogd zijn van de haarschacht.
Hoe groter de afstand, hoe meer het haar beschadigd is. Indien bekeken onder een microscoop, ziet de haarschacht er door de haarcuticula er versleten of gebroken uit.
De term ‘haarporositeit’ verschijnt vaak als we het hebben over een haaroliebehandeling. Dit komt doordat de haaroliën moeten matchen met het niveau van haarporositeit. Met andere woorden, niet elke haarolie is geschikt voor elk haartype.
Waarom?
Natuurlijke hebben verschillende moleculen (waarbij ‘verschillend’ verwijst naar de grootte). Hoe groter de moleculen in een olie, hoe beter deze past bij superbeschadigd haar. Alhoewel het vaag kan klinken, heeft de haarporositeit gelukkig maar drie categorieën. Volgens het niveau van schade van de lokken, kunnen we als volgt het haar onderscheiden:
- Laag poreus – met cuticula die de haarschacht aanraken. Dit zijn dikke en zware lokken. Het is niet broos, maar kan uitvallen omdat het veel te vettig wordt.
- Medium poreus – cuticula die ietwat verhoogd zijn van de haarschacht. Dergelijke lokken veriesen bescherming, voeding en hebben vaak een haarpuntjesregeneratie nodig. Het wordt kroezig en is dof en moeilijk te temmen.
- Hoog poreus – is beschadigd haar met vettige, openstaande cuticula. Het is droog, mat, broos en valt excessief uit. De volume is slecht.
Het goede nieuws is dat de haarporositeit kan worden bepaald door een tricholoog. Echter, een zorgvuldige observatie van jouw lokken is voldoende om het type van porositeit te bepalen. De hierbovengenoemde karakteristieken van haarporositeit zullen de meeste vrouwen zeker in staat stellen om het niveau van hun haarporositeit te bepalen.
Natuurlijke oliën moeten matchen met de mate waarin de haarcuticula verhoogd zijn van het haaroppervlak. Om die reden moeten natuurlijke oliën worden gekozen met de haarporositeit in gedachten.
LAAG POREUS HAAR – het meest nuttig zijn cosmetische boters en dikke haaroliën: kokosolie, monoi-olie, babassu, sheaboter, cacaoboter.
MEDIUM POREUS HAAR – het meest nuttig zijn de volgende oliën: amandelolie, avocado-olie, arganolie, macadamia-olie.
HOOG POREUS HAAR – het meest nuttig zijn de volgende oliën: druivenpitolie, zonnebloemolie, tarwe-olie, lijnzaadolie, pompoenzaadolie, zwart karwijzaad, maïsolie.
Veel succes met jouw haaroliebehandeling!